Byggmästare Anders Andersson, ägare av den familjära Thage-koncernen, är finalist i EY Entrepreneur Of The Year


Anders Andersson, andra generationens ägare av Thage-koncernen, är en av tio finalister i Region Syd till utmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year 2023. Efter en omfattande nomineringsprocess och intervjuer är det klart att Anders Andersson är en av entreprenörerna som gått till regionfinalen den 29 november. Vinnaren tar sig sedan till den nationella finalen.

EY Entrepreneur Of The Year är en av världens största och mest prestigefulla utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen arrangeras i ca 60 länder och för 28:e gången genomförs den svenska upplagan. Nomineringsprocessen är nu avslutad och det har kommit närmare 500 nomineringar från hela landet. Efter djupintervjuer med entreprenörerna har tio finalister per region utsetts och de går vidare till regionfinaler som avgörs i sex städer i november.

– Jag är väldigt stolt över att ha gått vidare till final i ett celebert sällskap tillsammans med de andra nio finalisterna i Region Syd. Det känns som en vinst att bara vara en av finalisterna i Region Syd, säger Anders Andersson och fortsätter:

– Bolaget som är med i finalen är vårt moderbolag Thage Anderssons i Tollarp Aktiebolag. Det är ett generationsskiftesbolag som skapades efter att far gick bort 1990. Då tog jag och mina systrar över och samlade alla våra bolag inom bygg- och fastighetsbranschen i en koncern, Thage Anderssons i Tollarp Aktiebolag, som vi i dagligt tal kallar Thage-koncernen. Idag är jag ensam ägare, men mina två döttrar och min fru arbetar inom familjekoncernen. Vi är en komplett byggkoncern, med bygg-, plåt- och smidesverksamhet. Vi har även ett mindre fastighetsbestånd och arbetar med fastighetsutveckling.

– Det jag tycker är speciellt med vår koncern är vårt engagemang inom hållbarhet och härunder den viktiga klimatfrågan, där vi gör stora satsningar för att sänka våra koldioxidutsläpp. Sen har vi vår Thage-anda, vår kultur, som kort kan sammanfattas som en omtanke om våra medarbetare. Ett kvitto på att våra medarbetare trivs är bland annat att många medarbetare väljer att stanna länge inom koncernen. Fram till 2023 har vi delat ut 186 guldklockor, vilket är ett bevis på 25 års anställning i koncernen. Det är medarbetarna som är Thage-koncernen och jag skulle säga att det är lätt att bli finalist med så duktiga medarbetare och rådgivare, avslutar Anders Andersson.

I varje region utses vinnarna av en extern och oberoende jury som består av nyckelpersoner inom det regionala näringslivet samt entreprenörer som tidigare vunnit utmärkelsen. Juryn granskar de tio finalisterna utifrån fyra olika kriterier; inflytande, entreprenörsanda, syfte och tillväxt.

Förutom huvudpriset delas följande priser ut; Entrepreneurial Winning Women, Young Entrepreneurship Of The Year, Best International Growth. Samtliga vinnare går sedan vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus den 1 februari 2023.

Läs mer: www.eoy.se

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna inflytande, entreprenörsanda, syfte och tillväxt. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Entrepreneurial Winning Women, Young Entrepreneurship Of The Year, Best International Growth. Den första entreprenören att ta hem den prestigefulla titeln i Sverige 1995 var Karin Henriksson, då vd på Hogia Institutet AB i Stenungssund. Bland vinnarna genom åren finns entreprenörer från företag som Northvolt, Kopparbergs Bryggeri, Meda, Poolia, New Wave Group, Stadium, Klarna och Netonnet group. För mer information om utmärkelsen, besök gärna www.eoy.se