Lunds domkyrkas torntaksrenovering är totalvinnare av Årets Bygge 2024!

Foto på Lunds domkyrka: Gunnar Menander

Lunds domkyrkas torntaksrenovering tog hem storvinsten och blev totalvinnare av Årets Bygge 2024, tidningen Byggindustrins samhällsbyggnadspris som uppmärksammar och premierar svenskt byggande i absolut världsklass. Prisutdelningen tog plats på eventet Construction Summit i Stockholm den 19 mars.

Renoveringen av Lunds domkyrkas två torntak utfördes i tätt samarbete mellan beställare, konsulter och entreprenörer. Vi på THAGE var byggentreprenör och hade samordningsansvar i detta historiska och omfattande renoveringsuppdrag. Vi vill tacka vår beställare, Lunds domkyrkoråd, för förtroendet, samt alla involverade i projektet för ett mycket bra samarbete. Torntaken lyftes ner och renoverades på marken och lyftes sedan tillbaka på plats, vilket ställde stora krav på planering och utförande. Hög yrkesskicklighet av alla involverade och ett långt och noggrant förarbete inför renoveringen gjorde att projektet blev en succé.

Juryns motivering:

”Projektet har på ett imponerande sätt lyckats genomföra den krävande restaureringen av stadens främsta landmärke – domkyrkan – samtidigt som mässor, bröllop och begravningar har kunnat pågå i det närmaste helt ostört. Med ett tidsperspektiv som närmar sig oändligheten, en imponerande innovationskraft och enormt hög teknisk skicklighet visar man en väg in i framtiden för hela branschen. Totalvinnare av Årets Bygge 2024 är Lunds domkyrkas torntak.”

Vår ägare, Anders Andersson, var på plats på Construction Summit i Stockholm och tog emot priset med ett jubel.

– Det är chockerande när det kommer så här, vi blir “best in show”. Det är ett väldigt speciellt projekt med samverkan, arbetsmiljö i fokus, renheten på arbetsplatsen, hänsyn till besökare, precisionen, sa Anders till Byggindustrin efter prisutdelningen.

Läs gärna Byggindustrins artikel:

Totalvinnare Årets Bygge 2024: Landmärkets torntak ska sitta i 150 år till

Läs mer om projektet på vår hemsida:

Lunds domkyrkas torntak